Home » ЛАЙФСТАЙЛ » 10 начина да проверите качеството на основните храни, които ядем
10 начина да проверите качеството на основните храни, които ядем

10 начина да проверите качеството на основните храни, които ядем

Има много начини да проверите качеството на продуктите, но повечето от тях са сложни и може да се наложи да потърсите помощ от специалист.

Нашият екип се въоръжи с онези начини, от които можете да се възползвате самостоятелно, у дома или дори в магазина.

Извара

Нишестето и растителните мазнини често се добавят към изварата. Проверете дали те са в състава, като използвате капка йод. Ако има нишесте, изварата ще се оцвети в синьо, ако няма – цветът на йода няма да се промени.

Оставете малко извара на стайна температура. Ако съдържа растителни мазнини, след няколко часа изварата ще промени цвета си и ще се покрие с жълта коричка. Истинската извара няма да промени цвета си.

Пилешко месо

Обърнете внимание на белите ивички и твърде широката телесна мазнина. Това означава, че птицата е била хранена с храна с хормонални добавки за твърде кратко време. Такова месо не може да се нарече полезно.

Цветът на месото също е важен: жълтеникавият цвят показва, че месото не е прясно. Пилешкото трябва да е розово и еластично.

Мед

Вижте как медът капе от лъжицата. „Сурогатът“ се стича в локва, хубавият мед – в еластичен поток, образуващ „хълмче“.

Вкусът на карамел на меда подсказва, че той е бил загрят, а прекомерната сладост разкрива наличието на захар.

Заквасена сметана

За да проверите дали заквасената сметана съдържа растителни мазнини, разбъркайте в чаша гореща вода лъжица заквасена сметана. Продуктът с лошо качество ще пада „на парцали“, истинската заквасена сметана ще се разтвори до хомогенна мътна течност.

Замразени зеленчуци, горски плодове и плодове

Забележете дали има лед и сняг върху замразените храни. Ако е така, продуктът не е съхраняван правилно. Изберете онзи, който леко е покрита със „слана“.

Риба

Застоялите риби имат потъмнели очи, а хрилете им са оцветени в тъмно. Прясната риба има блестящи люспи, без слуз.

Месо

Когато избирате месо, натиснете го с пръст: прясното месо е еластично и бързо си връща първоначалната си форма.

Отрежете парче месо: ако в средата месото е тъмно и има светли очертания – значи то се е накисвало за изкуствено „подмладяване“. Сложете салфетка отгоре – прясното месо не оставя силна влага и изразени следи от кръв.

Зеленина

Вземете връзка зеленина. Ако е прясна, но провисва отстрани, цветът е твърде тъмен, а стъблата са твърде дълги, тогава най-вероятно са й помогнали да порасне с помощта на нитрати. Истинската зеленина е еластична, има естествено зелен цвят.

Кашкавал

„Изчислете“ сиренето с растителни мазнини според следните критерии: нискокачественият продукт се разпада при нарязване (това не се отнася за твърдите видове като пармезан), Кашкавалът бързо се покрива с коричка и напуква на открито.

Оставете един резен кашкавал на слънце и наблюдавайте: истинският кашкавал ще омекне, некачественият – ще се втвърди, а на повърхността ще се появят капки масло.

Сладолед

Оставете сладоледа в чиния – растителният продукт ще се топи дълго време, след което ще се превърне в полупрозрачна локва. Натуралният сладолед ще омекне, но ще си запази плътната кремообразна консистенция.

Остави своя коментар

СПОДЕЛИ

About chitalnq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Еднодневно лечение с печен чесън ще ви избави от куп болежки (РЕЦЕПТА)

Еднодневно лечение с печен чесън ще ви избави от куп болежки (РЕЦЕПТА)

Лечението с печен чесън има голямо предимство с това, че започва да действа незабавно и ...

Ето защо трябва да ядете поне веднъж седмично печен лук

Ето защо трябва да ядете поне веднъж седмично печен лук

Той е един от малкото продукти, които не губят полезните си свойства при топлинна обработка ...