Хормоните на щастието и как да повишим нивата им

Има определени хормони в нашето тяло, които се грижат за доброто ни настроение, позитивни емоции, радост и удоволствие. Наричат ги „хормоните на щастието“.

Ето ги и тях:

1. Допамин – известен като хормона на доброто настроение, който ни е необходим, за да имаме повече мотивация и концентрация в деня си. Някои от начините да повишим нивата на допамин включват успешното изпълнение на задача, да направим нещо за себе си, да отпразнуваме победите си.

2. Окситоцин – хормонът на любовта. Можем да стимулираме производството на този хормон като поиграем с дете, като подържим нечия ръка, като прегърнем любим човек, като поиграем с домашен любимец, като направим искрен комплимент.

3. Серотонин – това е хормонът, който стабилизира настроението, като е отговорен и за добрата памет и регулирането апетита. Има няколко лесни начина, които могат да ни помагат в поддържането на добри нива на серотонина.

  • физическа активност
  • медитация
  • разходка в природата
  • масаж
  • да изпитваме благодарност за всичко, което имаме в живота си

4. Ендорфин – това е хормонът, известен със своите способности да намалява болката в тялото. Смехът, черният шоколад и ароматните масла са едни от най-известните средства за повишаване нивата на ендорфина.

Използвайте смело всички от посочените по-горе начини за стимулиране на производството на тези хормони и се радвайте на щастлив живот!

9 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *