Пролетното почистване може да бъде лесно, бързо и приятно

Март е месецът, в който започваме да планираме и стартираме процеса на пролетно почистване.

И разбира се, всеки желае почистването да бъде лесно, бързо и приятно, като в същото време резултатът да ни остави удовлетворени от свършената работа.

Ето няколко съвета как да постигнем това:

1. Направете си списък

Хубаво е да си направите списък с всички дейности, които ще включва вашето пролетно почистване. Минете през отделните стаи на вашия дом и си отбележете всичко, което трябва да бъде почистено и подредено.

Направете си и списък на материали и почистващи продукти, които ще са ви нужни за почистването и си ги набавете.

2. Започнете с кухнята

Кухненските шкафове и чекмеджета могат да бъдат добър старт за пролетното почистване. Извадете всичко, което се съдържа в тях. Почистете ги добре отвътре и след това върнете обратно само това, което ви е наистина необходимо. Прегледайте добре всяко нещо, като изхвърлите всичко с изтичащ срок на годност, както и всичко захабено, счупено и остаряло.

Може да опитате да преорганизирате подредбата на предметите в шкафовете и чекмеджетата, за да може да ги откривате по-лесно.

Отделете нещата, които са нови или запазени, но не използвате. Дарете ги на някой, който има нужда от тях и с радост би ги ползвал.

В същото време, ако по шкафовете и чекмеджетата имате неща, които пазите за специални случаи, замислете се дали не е добре да ги ползвате редовно и да им се радвате по-често.

След това, в случай че някой от домакинските ви уреди, като печка, хладилник, миялна машина, абсорбатор, имат нужда от почистване, преминете към тях.

След кухнята, можете да се заемете с банята като отново отделете време и внимание, за да прегледате и изхвърлите всичко ненужно.

За да не приемате пролетното почистване за досадна и тежка работа, разпределете почистването на отделните стаи за различни дни.

3. Включете и останалите членове на домакинстото

Разпределете работата между всички членове на вашето домакинство. Разбира се, разпределението трябва да е справедливо и си заслужава всички заедно да отделите време за това. Добре е да помислите как може да превърнете пролетното почистване във вид игра и забавление за цялото семейство.

27 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *