Как да се справим с умората на очите

Претоварването с дейности, които изискват продължително фокусиране на очите, като четене и работа с компютър, лаптоп или мобилен телефон, води до тяхната умора. Болката около и зад очите в много случаи може да нарастне и до глабоволие.

Когато усещаме очите си преуморени, е хубаво да отделим десетина минути, в които да си направим компрес от студени памучни тампони, поставени върху затворени очи. Можем да използваме и студени резенчета краставица или пакетчета чай.

Разбира се, най-важната стъпка, която трябва да предриемем е да не допускаме преумора на очите. Най-лесният начин е по време на работа, изискваща фокусиране, да правим почивки, през които сменяме фокусното разстояние. Например поглеждаме настрани и се опитваме да задържим погледа си върху нещо отдалечено в продължение на минута или две. Препоръчително е на всеки час да правим почивки от по пет-десет минути.

За справянето с преумората на очите, е добре да обърнем внимание и на количеството и качеството на съня си.

Освен прилагането на препоръките, посочени по-горе, може да приемаме и хранителни добавки. Важни за очното здраве са витамин А, комплекс от В витамини, лутеин, омега 3.

16 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *